Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

 

Kako se lotiti gradnje energijsko pasivne hiše?


Ali veste, da pasivna hiša predstavlja osnovo vseh energijsko varčnih hiš? Da, tako je.  Danes lahko na našem trgu že najdemo lepo izbiro prednarejenih sestavnih delov za gradnjo pasivnih hiš. S tem so tudi stroški tovrstne investicije bistveno manjši kot pred nekaj leti. Po določenih ocenah pa naj bi bila tovrstna gradnja za cca 15 odstotkov še vedno dražja kot pri običajnem objektu enake velikosti. Ne glede na to pa ta investicija predstavlja za dolgoročno naložbo, z visoko dodano vrednostjo.

Glavni smoter pasivne hiše je v tem, da so potrebe po toploti čim manjše (15 kWh na kvadratni meter na leto). Če poenostavimo - poleti in pozimi dosežemo ugodno počutje, ne da bi uporabili običajne ogrevalne in hladilne naprave. Pasivno hišo ogrevamo le s toplozračnim ogrevanjem. Ima namreč zelo dober toplotni ovoj zgradbe (od 25 do 40 cm) in zelo dobra okna (troslojna) ter vrata. Pasivna hiša je skoraj nepredušna. V sami fazi načrtovanja je potrebno upoštevati tudi določene nizkoenergijske standarde. Le te dosežemo z raznimi izvedbami stavb, instalacij v njih, formami in materiali. Pasivna hiša je zgrajena brez toplotnih mostov, zato balkoni žal odpadejo. Načrtovanje PH zajema pasivne (izraba naravnih danosti okolja in primerna arhitektirna zasnova) in aktivne ukrepe ( vgradnja aktivnih solarnih sistemov). Zaradi zrakotesnega ovoja stavbe, je potrebno zagotoviti tudi sistem kontroliranega prezračevanja z vračanjem toplote in odpadnega zraka, ki omogoča stalno sveži zrak in močno zmanjša toplotne izgube. Vgradnja zemeljskega prenosnika toplote v letnem času omogoča hlajenje prostorov.

In da, razlogov za odločitev za pasivno hišo je več kot dovolj!

Vaš spletni portal Mojagradnja.si

Energetsko prijazna gradnja je »IN«

Ali veste, da lahko pri gradnji/obnovi stanovanja ali hiše lahko pridobite tudi nepovratna sredstva?

Da, vse to je danes možno. Seveda pa le v primeru, ko gre za nizkoenergijske in pasivne hiše, rabo obnovljivih virov energije ter večjo energijsko učinkovitost. Razpise za subvencije je možno pridobiti na EKO skladu RS (www.ekosklad.si). Sklad namreč podpira okolju prijazno in energetsko varčno gradnjo ter obnovo objektov. Med drugim sklad podpira tudi nadomeščanje gradbenih materialov, ki vsebujejo nevarne snovi.

Zagotovo nas je danes še večina takih, ki imamo staro in »energijsko potratno hišo«.  Če pa bi vedeli, da se pri nizko energijski ali pasivni hiši poraba energije za ogrevanje lahko zniža tudi za 10 krat, bi mnogi zagotovo ravnali drugače in v smeri večje energijske učinkovitosti. Tovrstna gradnja ne predstavlja le začasno »modno muho« temveč pomemben napredek našega bivanja in življenja. Ali lahko prav vsako stavbo spremenimo v energetsko učinkovito? Da, lahko in zagotovo se ta trend vse bolj kaže že danes. Hitre ukrepe lahko naredimo že v kratkem časovnem obdobju, z manjšimi koraki -  z ustrezno izolacijo oken, streh ali fasade. Nato pa se je potrebno lotiti tudi bolj kompleksnih del, kot je na primer vgradnja kontroliranega prezračevanja. Ključno pa  je, da pred kakršno koli izvedbo za ta del najamemo dobrega strokovnjaka. Le ta vam bo lahko pripravil celoten projekt sanacije, skupaj z opredelitvijo stroškov adaptacije glede na energijski učinek.

In za konec – zapomnite si, da toplotna izolacija predstavlja najcenejši gradbeni material .

Toliko za danes naslednjič bomo z vami bolj podrobno pogledali kako se lotiti gradnje energijsko pasivne hiše.

Vaš spletni portal Mojagradnja.si

Blog image 4

Kje bomo našli dobre gradbene delavce v naslednjih 5-10ih letih?

Avgusta letos je bil s strani državnega statističnega urada objavljen zelo presenetljiv podatek: čeprav je gradbeništvo pri nas globoko v krizi, je bilo v II. četrtletju 2011 največ delovnih mest med vsemi panogami razpisanih prav v gradbeni panogi - skoraj 1300 oziroma kar 21,4 odstotka vseh razpisanih delovnih mest. Kaj nam ta podatek pove? Gradbeni delavci sodijo med najbolj deficitarne kadre in v prihodnosti se bo ta deficit na našem trgu le še povečeval. Danes se nam namreč dogaja, da večina dobrih gradbenih delavcev odhaja na delo v sosednje države, na primer v Avstrijo, kjer jim delodajalci ponujajo bistveno boljše pogoje in plačilo. Podpogodbeniki v gradbeništvu se prav zato na veliko zelo usmerjajo na tuje trge. Čedalje več dobrih gradbenih delavcev in mojstrov dela v sosednjih državah. Za Avstrijo je to zagotovo odlična informacija, predvsem pa spodbuden trend. Mi pa se posledično soočamo z velikimi težavami. Bomo na slovenskem trgu sploh kaj ukrepali? Kdo bodo naši gradbeni delavci v naslednjih 5 ih oz 10ih letih? Na koga lahko računamo? V kolikor se ne bo na trgu nič spremenilo, bomo hitro ostali brez vseh perspektivnih in dobrih kadrov s področja gradbeništva. Pozabljamo, da se tudi panoga gradbeništva danes precej spreminja. Ekologija, na primer, bo v naslednjih letih v državah EU zagotovo tvorila jedro novega razvoja in odprla naj bi tudi številna nova delovna mesta. Najboljši kadri bodo sledili zakonu ponudbe in povpraševanja. Samo od nas je odvisno ali bomo v svoje vrste uspeli privabiti tudi tiste najboljše.

Vaš spletni portal Mojagradnja.si

Blog slika 3

Zakaj oddati povpraševanje na portal Mojagradnja.si?

Kot podjetja, izvajalci določenih projektov, se morate ves čas aktivno boriti za pridobivanje novih naročil. Zagotovo je bistvo večji problem, v kolikor vas množica posameznikov še ne pozna. Pridobivanje naročil postane toliko bolj mučen in dolgotrajen proces. Na portalu Mojagradnja.si lahko bistveno povečate priložnosti, da vas ljudje opazijo in še pomembneje – da vam neposredno oddajo tudi povpraševanja. Mojagradnja.si pa vam lahko še dodatno pomaga:

  • da boste pridobili čim več novih naročil in
  • da boste preko portala hitro prišli v stik tudi z drugimi podizvajalci, ki so potrebni, da določeno naročilo izpeljete v celoti.

 

Vas zanima kako?

Ste se kdaj znašli v situaciji, ko je naročnik poleg vaše storitve sočasno potreboval še nekaj drugih komplementarnih storitev, za katere pa sami niste specializirani? Na primer: na vas, kot strokovnjaka za izdelavo fasade, se obrne naročnik, s povpraševanjem po obnovi celotnega stanovanjskega bloka. Izrecna želja naročnika pa je, da za cel blok pridobi le enega glavnega izvajalca. Stanovalci potrebujejo poleg vaše storitve tudi: zamenjavo oken in vrat, nekoga za menjavo ploščic, elektro-vzdrževalca, … V projekt »obnove bloka« bi morali tako vi kot glavni izvajalec vključiti in poiskati tudi nove (pod)izvajalce. Mojagradnja.si vam vse to omogoča in ponuja. V najkrajšem možnem času lahko pridete preko portala v stik tako s številnimi potencialnimi naročniki kakor tudi mnogimi podizvajalci. Ne odlašajte, pridružite se nam, poskusite in videli boste, da so rezultati vidni že takoj.

Vaš spletni portal Mojagradnja.si

Blog slika 2

Kako izbrati in zaupati izvajalcu?

»Nočna mora« bi verjetno marsikdo ob tem dejal in zelo pogosto žal tudi drži. Če smo bili vsaj enkrat razočarani z izbiro izvajalca (večina nas je bila kar večkrat…), toliko težje zaupamo in se odločamo pri izbiri vseh nadaljnjih izvajalcev. Ob tem postane ključna izbira tistih dejavnikov, ki nam zagotavljajo optimalno izbiro oz odločitev. Ali je ključni kriterij izbire samo cena? Koliko so pomembne reference in izkušnje izvajalca? Kako je s predračuni in s pogodbo? Kako konkretno naj izbiramo izvajalca in na kaj vse moramo biti pozorni?

Izbire izvajalca se je potrebno lotiti na način kot vsakega drugega pomembnejšega nakupa - premišljeno, počasi in preudarno. Najprej pri vseh vaših znancih, prijateljih in sodelavcih preverite ali je kdo od njih že imel kakšno pozitivno oz zelo dobro izkušnjo z izvajalcem, ki ga potrebujete. Istočasno preglejte tudi ponudbe izvajalcev po spletnih in tiskanih medijih. Tukaj prav tako ne pozabite na preverjanje referenc izvajalcev. Portal Mojagradnja.si je nastala prav z namenom, da pomaga pri izbiri najbolj ustreznega izvajalca, saj bomo lahko dnevno prebirali izkušnje in zadovoljstvo posameznikov z različnimi izvajalci. Kar pa je še bolj pomembno ter časovno ugodno – številni, med seboj različni izvajalci in različnih panog, se dejansko vsi nahajajo na enem mestu. Skratka, reference so pri tovrstnih izbirah ključne, saj predstavljajo trden dokaz, da je izvajalec svoje delo brezhibno opravil. Nato izberite nekaj (cca. od 3 do 5) ponudb in preverite cene ter ostale pogoje. Dobro je tudi, da si na spletnih straneh in tudi drugod ogledate že narejene produkte ter izvedena dela s strani izvajalcev. Sedaj, ko ste na podlagi priporočil izbrali vašega izvajalca, nastopi tretji korak – dogovarjanje. Paziti morate, da zelo natančno in jasno opredelite predmet vašega naročila (kaj je tisto, kar dejansko naročate). Sliši se morda malo smešno, skorajda samoumevno, a izkušnje kažejo, da je bilo veliko posameznikov »izigranih« tudi zato, ker niso imeli jasno zapisano, kaj točno naročajo. Iz tega je razvidno, da je potrebno z izvajalcem pred začetkom dela skleniti pisni dogovor oziroma prejeti morate predračun, ki mora vsebovati določene elemente naročila: predmet naročila, rok izdelave/dobave, cena (koliko avansa..., koliko plačila potem). V kolikor vse to počnete »na črno«, ob slabo opravljenem delu nimate prav nikakršnih potrdil in dokazov, kar pomeni, da ste denar »vrgli v koš«. Kako pa je z zaupanjem? Zaupanje je vselej posledica našega zadovoljstva z opravljenim delom, korektnega odnosa in »dogovorjene« cene. Postopoma se gradi in sčasoma pridobi.

Vaš spletni portal Mojagradnja.si

Blog image 1

Zakaj Mojagradnja.si?

Dragi obiskovalci in obiskovalke,

lepo pozdravljeni v prvem blogu novega portala Mojagradnja.si. Ko sem razmišljala o mojih prvih besedah, s katerimi se bomo pobližje spoznali, so mi misli uhajale na zelo različne strani. Prva misel se zagotovo nanaša na samo področje gradbeništva, ki je v zadnjem času osrednja tema marsikaterega dnevno informativnega ali rumenega medija, žal prepogostokrat tudi zelo negativno obarvana. Škoda ali pa tudi ne, bi lahko dejali. A tudi na področju gradbeništva veljajo enake zakonitosti kot v ostalih panogah na trgu. Če delaš dobro, pošteno, zavzeto, imaš kvalitetne storitve in ob tem ne pozabiš na osnovne življenjske vrednote, načela, etično držo ter ljudi, potem se tako rekoč nimaš česa bati. Padci in vzponi so sestavni del vsakega poslovanja in nobeno podjetje na to ni imuno. Edina stvar, ki naredi razliko med dobrimi in slabimi podjetji je v tem ali se znajo po padcu hitro pobrati, iti naprej, probleme spremeniti v izzive in poiskati nove rešitve. To je edina razlika, ki loči dobre od slabih, sposobnejše in inovativnejše od povprečnih.

Portal Mojagradna.si je nastal kot odgovor na vse te nove izzive na trgu gradbene dejavnosti. Sama (četudi sem pripadnica ženskega spola, mi je ta panoga precej blizu…) sem v življenju res mnogokrat potrebovala različne storitve s področja gradbeništva. In verjeli ali ne, v 80% sem vselej naletela na izvrstne izvajalce ali ponudnike. Le v redkih primerih sem bila razočarana in nezadovoljna. Moram pa poudariti, da je bilo tisto nezadovoljstvo v 20% tako boleče, da ga nikoli ne bom pozabila in še zdaj postanem prav besna, ko pomislim na vso »šlamparijo« in krivico, ki sem jo bila deležna.

Kaj običajno najprej naredimo, ko potrebujemo dobrega vodovodarja, slikopleskarja, polagalca ploščic oz kakšnega drugega izvajalca? Katere oz ali sploh so možnosti na voljo, s katerimi lahko preverjamo kvaliteto izvajalcev? Običajno najprej preverimo pri prijateljih ali znancih, če morda kdo koga pozna. V kolikor dobimo dobro priporočilo, se zagotovo obrnemo nanj in upamo, da je bilo priporočilo zanesljivo. Tukaj pa se lahko že zatakne iz dveh razlogov: ali je izvajalec izredno zaseden in še par tednov nima časa za nas ali pa je njegova ponudba izredno visoka in jo enostavno ne moremo sprejeti. V kolikor pa s strani znancev ne dobimo nobenega priporočila, se verjetno lotimo iskanja ustreznega ponudnika po rumenih straneh ali po spletu. Vse torej poteka bolj ali manj na slepo oz. je vezano na »srečo«: ali zadanemo ali pač ne…

Ko sem se poglobila v to problematiko, ki se resnično dotika vsakega od nas (v življenju neštetokrat kaj gradimo, spreminjamo, popravljamo, obnavljamo…), sem bila več kot prepričana, da je res že napočil skrajni trenutek, da tudi na tem področju pridemo do novih, inovativnih ter hkrati enostavnejših rešitev. In tako je nastal portal Mojagradnja.si, ki deluje kot stičišče med izvajalci/ponudniki gradbenih storitev na eni strani in uporabniki na drugi strani. Na njem boste lahko izbirali med široko paleto ponudnikov gradbenih storitev v Sloveniji, preverjali in primerjali cene, podajali mnenja, kritike, pohvale in vaše izkušnje s posameznimi izvajalci, imeli pregled nad cenami izvajalcem, izbirali top izvajalca, se seznanjali z novostmi iz sveta gradbeništva, in še mnogo mnogo drugega…

Prepričana sem, da bomo na ta način preko portala povečali zadovoljstvo med vsemi nami, uporabniki storitev gradbenih izvajalcev; poskrbeli za dvig kvalitete tovrstnih storitev in konkurenčnejše cene ter nenazdanje postopoma vsaj deloma pripomogli k dvigu ugleda gradbene panoge, ki je tako rekoč že dosegla najnižjo možno točko.

Se beremo kmalu, vaš spletni portal Mojagradnja.si