Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Blog slika 2

Kako izbrati in zaupati izvajalcu?

»Nočna mora« bi verjetno marsikdo ob tem dejal in zelo pogosto žal tudi drži. Če smo bili vsaj enkrat razočarani z izbiro izvajalca (večina nas je bila kar večkrat…), toliko težje zaupamo in se odločamo pri izbiri vseh nadaljnjih izvajalcev. Ob tem postane ključna izbira tistih dejavnikov, ki nam zagotavljajo optimalno izbiro oz odločitev. Ali je ključni kriterij izbire samo cena? Koliko so pomembne reference in izkušnje izvajalca? Kako je s predračuni in s pogodbo? Kako konkretno naj izbiramo izvajalca in na kaj vse moramo biti pozorni?

Izbire izvajalca se je potrebno lotiti na način kot vsakega drugega pomembnejšega nakupa - premišljeno, počasi in preudarno. Najprej pri vseh vaših znancih, prijateljih in sodelavcih preverite ali je kdo od njih že imel kakšno pozitivno oz zelo dobro izkušnjo z izvajalcem, ki ga potrebujete. Istočasno preglejte tudi ponudbe izvajalcev po spletnih in tiskanih medijih. Tukaj prav tako ne pozabite na preverjanje referenc izvajalcev. Portal Mojagradnja.si je nastala prav z namenom, da pomaga pri izbiri najbolj ustreznega izvajalca, saj bomo lahko dnevno prebirali izkušnje in zadovoljstvo posameznikov z različnimi izvajalci. Kar pa je še bolj pomembno ter časovno ugodno – številni, med seboj različni izvajalci in različnih panog, se dejansko vsi nahajajo na enem mestu. Skratka, reference so pri tovrstnih izbirah ključne, saj predstavljajo trden dokaz, da je izvajalec svoje delo brezhibno opravil. Nato izberite nekaj (cca. od 3 do 5) ponudb in preverite cene ter ostale pogoje. Dobro je tudi, da si na spletnih straneh in tudi drugod ogledate že narejene produkte ter izvedena dela s strani izvajalcev. Sedaj, ko ste na podlagi priporočil izbrali vašega izvajalca, nastopi tretji korak – dogovarjanje. Paziti morate, da zelo natančno in jasno opredelite predmet vašega naročila (kaj je tisto, kar dejansko naročate). Sliši se morda malo smešno, skorajda samoumevno, a izkušnje kažejo, da je bilo veliko posameznikov »izigranih« tudi zato, ker niso imeli jasno zapisano, kaj točno naročajo. Iz tega je razvidno, da je potrebno z izvajalcem pred začetkom dela skleniti pisni dogovor oziroma prejeti morate predračun, ki mora vsebovati določene elemente naročila: predmet naročila, rok izdelave/dobave, cena (koliko avansa..., koliko plačila potem). V kolikor vse to počnete »na črno«, ob slabo opravljenem delu nimate prav nikakršnih potrdil in dokazov, kar pomeni, da ste denar »vrgli v koš«. Kako pa je z zaupanjem? Zaupanje je vselej posledica našega zadovoljstva z opravljenim delom, korektnega odnosa in »dogovorjene« cene. Postopoma se gradi in sčasoma pridobi.

Vaš spletni portal Mojagradnja.si