Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Energetsko prijazna gradnja je »IN«

Ali veste, da lahko pri gradnji/obnovi stanovanja ali hiše lahko pridobite tudi nepovratna sredstva?

Da, vse to je danes možno. Seveda pa le v primeru, ko gre za nizkoenergijske in pasivne hiše, rabo obnovljivih virov energije ter večjo energijsko učinkovitost. Razpise za subvencije je možno pridobiti na EKO skladu RS (www.ekosklad.si). Sklad namreč podpira okolju prijazno in energetsko varčno gradnjo ter obnovo objektov. Med drugim sklad podpira tudi nadomeščanje gradbenih materialov, ki vsebujejo nevarne snovi.

Zagotovo nas je danes še večina takih, ki imamo staro in »energijsko potratno hišo«.  Če pa bi vedeli, da se pri nizko energijski ali pasivni hiši poraba energije za ogrevanje lahko zniža tudi za 10 krat, bi mnogi zagotovo ravnali drugače in v smeri večje energijske učinkovitosti. Tovrstna gradnja ne predstavlja le začasno »modno muho« temveč pomemben napredek našega bivanja in življenja. Ali lahko prav vsako stavbo spremenimo v energetsko učinkovito? Da, lahko in zagotovo se ta trend vse bolj kaže že danes. Hitre ukrepe lahko naredimo že v kratkem časovnem obdobju, z manjšimi koraki -  z ustrezno izolacijo oken, streh ali fasade. Nato pa se je potrebno lotiti tudi bolj kompleksnih del, kot je na primer vgradnja kontroliranega prezračevanja. Ključno pa  je, da pred kakršno koli izvedbo za ta del najamemo dobrega strokovnjaka. Le ta vam bo lahko pripravil celoten projekt sanacije, skupaj z opredelitvijo stroškov adaptacije glede na energijski učinek.

In za konec – zapomnite si, da toplotna izolacija predstavlja najcenejši gradbeni material .

Toliko za danes naslednjič bomo z vami bolj podrobno pogledali kako se lotiti gradnje energijsko pasivne hiše.

Vaš spletni portal Mojagradnja.si