Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

 

Kako se lotiti gradnje energijsko pasivne hiše?


Ali veste, da pasivna hiša predstavlja osnovo vseh energijsko varčnih hiš? Da, tako je.  Danes lahko na našem trgu že najdemo lepo izbiro prednarejenih sestavnih delov za gradnjo pasivnih hiš. S tem so tudi stroški tovrstne investicije bistveno manjši kot pred nekaj leti. Po določenih ocenah pa naj bi bila tovrstna gradnja za cca 15 odstotkov še vedno dražja kot pri običajnem objektu enake velikosti. Ne glede na to pa ta investicija predstavlja za dolgoročno naložbo, z visoko dodano vrednostjo.

Glavni smoter pasivne hiše je v tem, da so potrebe po toploti čim manjše (15 kWh na kvadratni meter na leto). Če poenostavimo - poleti in pozimi dosežemo ugodno počutje, ne da bi uporabili običajne ogrevalne in hladilne naprave. Pasivno hišo ogrevamo le s toplozračnim ogrevanjem. Ima namreč zelo dober toplotni ovoj zgradbe (od 25 do 40 cm) in zelo dobra okna (troslojna) ter vrata. Pasivna hiša je skoraj nepredušna. V sami fazi načrtovanja je potrebno upoštevati tudi določene nizkoenergijske standarde. Le te dosežemo z raznimi izvedbami stavb, instalacij v njih, formami in materiali. Pasivna hiša je zgrajena brez toplotnih mostov, zato balkoni žal odpadejo. Načrtovanje PH zajema pasivne (izraba naravnih danosti okolja in primerna arhitektirna zasnova) in aktivne ukrepe ( vgradnja aktivnih solarnih sistemov). Zaradi zrakotesnega ovoja stavbe, je potrebno zagotoviti tudi sistem kontroliranega prezračevanja z vračanjem toplote in odpadnega zraka, ki omogoča stalno sveži zrak in močno zmanjša toplotne izgube. Vgradnja zemeljskega prenosnika toplote v letnem času omogoča hlajenje prostorov.

In da, razlogov za odločitev za pasivno hišo je več kot dovolj!

Vaš spletni portal Mojagradnja.si